Jump to content


Photo
- - - - -

Strobes for use with Fuji S2 and Ikelite Housing


  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 cmm1970

cmm1970

    Wolf Eel

  • Member
  • PipPip
  • 106 posts
  • Location:Austin, Texas

Posted 11 April 2003 - 02:22 PM

I am considering assembling a rig with a Fuji S2 SLR back, Ikelite housing and 2 YS-90DX strobes with dual sync chord. First question is: Does Sea and Sea make a dual sync cord that will work with the Ikelite housing(5 pin for YS 90DX) and secondly is this a bad idea for rig set up. If so, what would be better choices. Thanks for all of the opinions.

Mike

#2 james

james

    The Engineer

  • Super Mod
  • 9968 posts
  • Location:Houston TX

Posted 11 April 2003 - 02:53 PM

The Ikelite S2 housing has an Ikelite bulkhead installed where you would plug in your Sync cord.

I'm not sure what types of sync cords Sea and Sea make, but if you can get a dual Ike to Sea and Sea cord, those strobes will work.

If you don't already own strobes, then I KNOW that there are dual cords for Ike housing -> Nikon Strobes and for Ike Housing -> Ike strobes.

As a last resort, you can use one of the discontinued Ikelite/Nikon T-cords with two single Nikonos->Sea and Sea cords.

Does that make ANY sense???? :-)

HTH
James
Canon 1DsMkIII - Seacam Housing
Dual Ikelite Strobes
Photo site - www.reefpix.org

#3 marriard

marriard

    Sting Ray

  • Member
  • PipPipPip
  • 295 posts
  • Location:Somewhere with Diving, Asia-Pacific

Posted 12 April 2003 - 06:52 PM

I am considering assembling a rig with a Fuji S2 SLR back, Ikelite housing and 2 YS-90DX strobes with dual sync chord.  First question is:  Does Sea and Sea make a dual sync cord that will work with the Ikelite housing(5 pin for YS 90DX) and secondly is this a bad idea for rig set up.  If so, what would be better choices.  Thanks for all of the opinions.

Mike

Great idea but buy your sync cords from Ikelite not Sea & Sea.

If you don't own the strobes, I personally prefer the Ikelite strobes, but if you own the Sea&Sea's they are good as well...

#4 Kasey

Kasey

    Great Hammerhead

  • Member
  • PipPipPipPip
  • 709 posts
  • Location:USVI

Posted 13 April 2003 - 02:34 AM

Before I bought my D100/Aquatica I called Ike and his sales dept told me I couldn't use my YS120s with the S2 housing. Made the difference in my purchase decision.
Seacam F100;D2x; 60mm;105mm;16mm;17-35; 10.5mm;12-24mm
Sea & Sea strobes
www.underthecaribbean.com

#5 james

james

    The Engineer

  • Super Mod
  • 9968 posts
  • Location:Houston TX

Posted 13 April 2003 - 09:12 AM

Heh, dbradley used her YS120 with the S2 on her last trip... sounds like a communication problem??? Maybe she was just using it as a slave...

Cheers
James
Canon 1DsMkIII - Seacam Housing
Dual Ikelite Strobes
Photo site - www.reefpix.org

#6 Kasey

Kasey

    Great Hammerhead

  • Member
  • PipPipPipPip
  • 709 posts
  • Location:USVI

Posted 13 April 2003 - 12:26 PM

re: communication problem

I doubt it - I was pretty clear. I do believe that it is doable, but I figured that if the support people didn't have a clue I didn't want to go that route.
Seacam F100;D2x; 60mm;105mm;16mm;17-35; 10.5mm;12-24mm
Sea & Sea strobes
www.underthecaribbean.com

#7 james

james

    The Engineer

  • Super Mod
  • 9968 posts
  • Location:Houston TX

Posted 13 April 2003 - 03:51 PM

No, I didn't mean you Kasey.

Cheers
James
Canon 1DsMkIII - Seacam Housing
Dual Ikelite Strobes
Photo site - www.reefpix.org

#8 MrFish

MrFish

    Wolf Eel

  • Member
  • PipPip
  • 134 posts
  • Location:Hampshire, UK

Posted 14 April 2003 - 06:22 AM

I have also asked Ikelite this question and they came back with a categoric 'NO' to using the Sea & Sea strobes with the S2 housing.

Unfortunatley i no longer have the e-mail.
Dave Hopson
Fuji S2 pro, Ikelite housing, 60mm Nikon macro lens, DS50, Nikon SB-102