Jump to content


Photo
- - - - -

Canon EOS 5DMk2 firmware2.04 is now available


  • Please log in to reply
28 replies to this topic

#21 echeng

echeng

    The Blue

  • Admin
  • 5842 posts
  • Gender:Male
  • Location:San Francisco, CA
  • Interests:photography, ice cream, cello, chamber music, quadcopters

Posted 17 March 2010 - 10:34 PM

It's a minor issue with C1-3 recording no audio if you do not turn it to M or other modes first. Starting up in C1-3 will have no audio recorded. Shows you how often people shoot with C1-3 that the beta testers didn't find this.

I'm moving this as it should stay under the firmware so people can find out about this while searching.

That's a big deal. I use C1 and C2 to store my jump settings for stills and video -- would suck not to get audio! Good to know.
eric cheng
publisher/editor, wetpixel
www | journal | photos


#22 Drew

Drew

    The Controller

  • Video Expert
  • 10635 posts
  • Gender:Male
  • Location:GPS is not reliable in South East Asian seas

Posted 17 March 2010 - 11:05 PM

Sorry Eric, but you're a minority :) It should be noted that only if you start the camera in C1-3 does that phenomena happen. I haven't tried really hard but If I start in M, it switched just fine. Oh AND you have to set audio to manual for it all to happen. It's pretty minor for those not using an external mic.

Drew
Moderator
"Journalism is what someone else does not want printed, everything else is public relations."

"I was born not knowing, and have only had a little time to change that here and there.


#23 photovan

photovan

    Great White

  • Moderator
  • 979 posts
  • Gender:Male
  • Location:Brisbane, Australia

Posted 17 March 2010 - 11:36 PM

That's a big deal. I use C1 and C2 to store my jump settings for stills and video -- would suck not to get audio! Good to know.


All this multi-tasking has certainly taken me further into my EOS menus than I have been since ... well ... since... my EOSs got menus :)

Darren Jew  |  Australia  |  darrenjew.com  |  fotofrenzy.com.au

Canon EOS1Dx   |   EOSM   |   Nauticam  |   Inon Z240


#24 Plyschmannen

Plyschmannen

    Moray Eel

  • Member
  • PipPip
  • 90 posts
  • Location:Sweden

Posted 18 March 2010 - 07:35 AM

Reading through a few forums (no camera at the office) it seems like it might be possible to re-register your C1,C2,C3 settings after you updated the firmware, and the sound settings should be OK. Can't verify this yet, so I'm not 100% sure.

/Björn

#25 adamhanlon

adamhanlon

    Harbor Seal

  • Admin
  • 1749 posts
  • Gender:Male
  • Location:Lancaster, UK

Posted 18 March 2010 - 11:23 PM

Just a heads up folks, and apologies if this old news to you all!

It seems that there is a problem with the latest firmware update

"Recently we have discovered a malfunction that occurs with Firmware Version 2.0.3, in which the manual recording levels for C1/C2/C3 are changed and the camera becomes unable to record audio if the power is turned off (or if Auto power off takes effect) after registering “Sound Recording: Manual” in the camera user settings."

If you’re already using the new firmware, you can avoid this issue by having your sound recording settings set to “Auto” when using C1/C2/C3.

Canon are working on an updated update!

Adam

Adam Hanlon-underwater photographer and videographer
Editor-wetpixel
web | Flickr | twitter | Linkedin | Facebook


#26 adamhanlon

adamhanlon

    Harbor Seal

  • Admin
  • 1749 posts
  • Gender:Male
  • Location:Lancaster, UK

Posted 19 March 2010 - 01:10 AM

That was quick!

Canon have released a version 2.0.4 of their 5DmkII firmware upgrade that addresses the issues above.

It is on Canon Japan's servers here

It is very new-so all the usual caveats apply!

Adam

Adam Hanlon-underwater photographer and videographer
Editor-wetpixel
web | Flickr | twitter | Linkedin | Facebook


#27 Drew

Drew

    The Controller

  • Video Expert
  • 10635 posts
  • Gender:Male
  • Location:GPS is not reliable in South East Asian seas

Posted 19 March 2010 - 05:36 AM

Tried it and it works now.... just waiting for something else to break! :)

Drew
Moderator
"Journalism is what someone else does not want printed, everything else is public relations."

"I was born not knowing, and have only had a little time to change that here and there.


#28 TheRealDrew

TheRealDrew

    Humpback Whale

  • Moderator
  • 2855 posts

Posted 19 March 2010 - 05:51 AM

just waiting for something else to break! :P


Shhhhhhhhh., don't jinx it :)

#29 HDVdiver

HDVdiver

    Eagle Ray

  • Member
  • PipPipPip
  • 327 posts
  • Gender:Male
  • Location:Adelaide, Australia...Great White Shark country.
  • Interests:Dive,dive, dive...

Posted 09 April 2010 - 05:29 PM

Tried it and it works now.... just waiting for something else to break! :beer:



There are some issues which are emerging...the main problem being iris "jitter" during manual focus:

http://5dmark2.wordp...firmware-2-0-4/

It looks like its only a problem if one pulls manual focus during video, which isn't easy to do anyway... even with a good Follow Focus unit (converted mine to do manual Zoom instead).

So I'm not too worried about it...(but I'm keeping handy 1.1.0 just in case).

Crappy panning at 24/25p is, I think, a fact of life with this "retro" frame rate...people are just noticing how bad it is after being forced to use 30p before the upgrade.

Edited by HDVdiver, 09 April 2010 - 05:37 PM.