Jump to content
warnj

Sea and Sea YS-D1 Stopped Firing

Recommended Posts

I was halfway through a dive this weekend with my Sea & Sea YS-D1, had been taking a few shots slightly below full power. Nothing I had not done many times before. I heard faint pop sound and suddenly strobe would not fire. It turns on, can be set to different modes (ttl, preflash, no-preflash) fine and status LED shows normal red or blue color. The built in focus light also works as normal and capacitor charge noise can be heard. Everything looks right except strobe does not fire. No water was in battery compartment after dive. Fiber optic cable seems to be fine. I tried to trigger strobe by holding camera flash directly up to the light sensor and have not been able to trigger it. Flash tube of strobe is not obviously burnt, but when I look closely I see two faint small flecks of what looks to be glass shards in there. Seems like the flash tube must have broken. Bought the strobe lightly used 2 years ago, pretty disappointed it only lasted 200 dives. Anyone know if this would be worth repairing? Looks like it may be time to upgrade, looking at the Inon Z330 or trying to pick up a used YS-D2J.

Share this post


Link to post
Share on other sites

broken tubes are quite ubiquitous with these guys. If there is a repair guy near you a new tube will be $100 or so installed. As for new strobes, I would go the Inon route, they seem to be far more reliable.

Bill

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sponsors

Advertisements



×
×
  • Create New...